Meillä kaikilla on juuret

Entisiä ja nykyisiä rakennuksia Uukuniemellä

Tällä sivulla kerrotaan Uukuniemen rakennetusta ympäristöstä. Uukuniemellä on useita valtakunnallisesti tai maakunnallisesti merkittäviksi arvioituja luonnon- ja kulttuurimaisemakohteita, kuten Kirkonmäki, Pyhämäki ja Kummun maanviljelyskulttuurimaisema.

Uukuniemi.net julkaisee valokuvia esimerkiksi sellaisista Uukuniemellä sijainneista rakennuksista jotka on jouduttu purkamaan tai jotka jäivät rajan taakse. Ota yhteyttä jos haluat kuvasi näille sivuille.

Kumpu (Kummunkylä)

Kummun kansakoulu - Kummun ala-aste - Uukuniemen koulu

Kummun kansakoulun vanha osa rakennettiin ilmeisesti 1930-luvun alussa. Kansakoulu on perustettu jo vuonna 1926, mutta se toimi aluksi vuokralla ns. Rusin paikalla ja myöhemmin Pekkalan talossa. Koulun vanha osa valitettavasti purettiin 2000-luvun taitteessa.

Kummun kansakoulu 1930-luvulla.

Koulun uusi osa rakennettiin 1950-luvulla oppilasmäärän kasvettua.

Kummun ala-aste 1990-luvulla maantieltä katsottuna. Kuusiaita on kasvanut komeaksi.

Kummun ala-aste 1990-luvulla koulun pihalta katsottuna.

Asioitsija Antti Tiaisen talo

Portinjoella sijainneessa Antti Tiaisen talossa toimi pitkään Kummunkylän postikonttori. Talo purettiin 1990-luvulla. Oikealla Antti ja Emilia Tiainen (kuvan omistaa Jorma Berg).

Niukkala

Olisiko kenelläkään vanhoja kuvia Niukkalan ilmeestä vuosikymmeniä sitten?

Kirkonkylä

Kirkko, kellotapuli ja hautausmaat

Uukuniemen kirkko on rakennettu 1700-luvun lopulla. Se on vihitty käyttöön vuonna 1797. Kirkkoa uudistettiin perusteellisesti 1800-luvun puolivälissä. 1900-luvun puolella kirkkoon on asennettu lämmistyslaitteet ja urut. Kirkkoa maalataan säännöllisesti.

Uukuniemen kirkko on muodoltaan ristikirkko ja sen pituus ja leveys ovat 24 metriä. Kirkon korkeus keskikohdalta on 23 metriä. Alttaritaulu on Mikko Kiljanderin maalaama kopio Adolf von Beckerin Kaavin seurakunnalle maalaamasta taulusta. Taulu on vuodelta 1883.

Uukuniemen kirkko on ollut mukana uukuniemeläisten elämässä jo yli 200 vuotta.

Uukuniemen sankarihautausmaa sijaitsee kirkkotarhassa

Nykyinen, Paakalammen hautausmaa ja yksi porteista

Vanha pappila

Uukuniemen vanha pappila korvattiin uudella 1970-luvulla. Onneksi vanhaa pappilaa ympäristöineen ei purettu, mitä tapahtui monelle vanhalle rakennukselle tuohon aikaan muualla Suomessa, vaan sille etsittiin muuta käyttöä.

Uukuniemen vanhassa pappilassa toimii nykyään Savo-Karjalan virkistyskeskus.